Torul İlçesinin Zigana Köyü Sınırları İçerisinde Bulunan Limni Gölü Tabiat Parkı’nın Yılın 12 Ayı Hizmet Verebilmesi İçin “Çığ Engelleme Projesi” Hayata Geçirildi.
orul ilçesi sınırlarında bulunan Limni Gölü Tabiat Parkı’na ulaşımı sağlayan yolda yapımı tamamlanan çığ önleme tesisi yaklaşık 5 milyon liraya mal oldu. Türkiye’de ilk kez tamamen yerli ve milli olan makineler kullanılarak yapılan yol tamamlanması ile birlikte her yıl binlerce yabancı ve yerli turisti ağırlayan Limni Gölü Tabiat Parkı, yılın 12 ayı da hizmet verebilecek.
Yollarının yapılmasının ardından yurt içinden ve yurtdışından yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Limni Gölü Tabiat Parkının kış mevsiminde de hizmete açık tutulabilmesi için beş yıl önce başlatılan çalışma kapsamında Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü tarafından fizibilite çalışmaları tamamlanarak aynı yıl içerisinde ihalesi yapıldı. Zigana Limni Gölü Tabiat Parkı yolunun tamamlanmasının ardından, tabiat parkının yılın on iki ayı hizmet verebilmesi için Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Çığ Engelleme Projesi” hayata geçirildi. Yaklaşık 5 milyon lira olan proje ile çığı engellemek için direkler dikildi, 200 metre uzunluğunda çığ tünelinin yapımı gerçekleştirildi.
5 BİN DELİK DELİNİP DİREKLER DİKİLDİ
Proje için belirlenen zeminlere 5 bin tane delik delinip direk dikildiğini ifade eden yetkililer, “Delikler 3.5 metre derinliğinde delindi. Delindikten sonra çelik konsüllerle beraber çakılarak yukarıya doğru çelik bariyerlerle beraber karın akışı ve çığ oluşması engellenecek. Kar bariyerleri, kar köprüleri, çelik bariyerler yapıldı. Tüm bunların yanı sıra ikinci olarak “Zigana Çığ Tüneli” projesi hazırlandı. Onun da yapımı tamamlandı. Kış aylarında çığ tehlikesi ile karşı karşıya kalan araçların bu yoldan güvenli geçişlerini sağlanacak.” diye konuştu.
BETON KAPLAMA YAPILDI
Gümüşhane’nin turizmde giriş kapısı olan Zigana Limni Gölü Tabiat Parkına yılda gelen 100 bin yerli ve yabancı turist sayısını artırmak amacıyla dönemin Valisi Okay Memiş tarafından hem Zigana köyünden hem de 2050 rakımlı Zigana Geçidinden ulaşılan iki yol da tamamen beton kaplama yaptırıldı.
Yapılan bu çalışmanın Zigana Köyü Saranoy Yaylası içerisinde bulunan Limni Gölü Tabiat Parkını kış mevsiminde de turizme açık tutmak amaçlanıyordu. Bu amaçla gölün bulunduğu alana bungalov tipi kır evleri ve tesis yapıldı. “Çığ Engelleme Sistemi” ve “Çığ Tüneli Projesi”nin tamamlanması ile göl yolunda herhangi bir çığ riskinin olmadığı ifade edildi.
Çığ tünelinin yapılması ile Zigana Geçidinden Limni Gölü Tabiat Parkına olan 3 kilometrelik yolda çığ tehlikesinin de tamamıyla ortadan kalktığı belirtildi.
ZİGANA’DA İKİNCİ ÇIĞ TÜNELİ
Öte yandan 1960 yıllarda Zigana Geçidinde meydana gelen çığ sonrası üçü asker bir sivil vatandaşın hayatını kaybetmesi sonucu çığ gelen bölgeye dönemin imkânları ile çığ tüneli yapılmıştı. Limni Gölü Tabiat Parkı yoluna yapılan tünelle birlikte Zigana iki kardeş çığ tüneline kavuşmuş oldu.
“KIŞ SEZONUNDA DA AÇIĞIZ”
Öte yandan Limni Gölü Tabiat parkındaki tesisleri işleten Murat Eroğlu, göle gelen yolda çığ tehlikesinin kalmaması, yolun sağlıklı yapıya kavuşturulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, tesislerin kış sezonunda açık olacağını söyledi.
Comments are closed.
SENDE YORUM YAZ
© 2016 Kelkit Gündem Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.