Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolunun tek başına bölgesel bir kalkınma girişimi olarak değerlendirilemeyeceğini kaydeden Avrasya Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, “Bu güzergâh aziz Atatürk’ün vasiyetidir” dedi.
Atatürk’ün, Trabzon’un şimendifer hattıyla dâhile bağlanması ve Trabzon Limanı’nın geliştirilmesi konusundaki vasiyetini hatırlatan Bocutoğlu, “Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolunun gerçekleştirilmesi, bu stratejik vasiyetin ifası ve aziz hatırasına vefanın sembolü anlamına gelecektir. Bölgesel açıdan bakıldığında Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolu hattının geçiş güzergâhında bulunan Gümüşhane’nin madencilik sektörüne yeni yatırımlar çekeceğini ve sektörü canlandıracağını öngörebiliriz” şeklinde konuştu.
“Samsun-Sarp Demiryoluna Engel Değil”
Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolunun, Samsun-Sarp Demiryolu Projesi’nin ihmal edilmesi anlamına gelmeyeceğine vurgu yapan Bocutoğlu, “21. yüzyılın Türkiye’si için stratejik Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolundan sonra Samsun-Sarp demiryolunun gerçekleştirilmesinin bir mesele teşkil etmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Güzergâha Ekonomik Hareketlilik Getirecek”
Kararın salt bir bölgesel kalkınma girişimi kapsamında değerlendirilmesinin doğru olmayacağını dile getiren Prof. Dr. Bocutoğlu, “Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolunun geçtiği coğrafyaya kaçınılmaz olarak bir ekonomik hareketlilik getirmesi, sök konusu yatırımın doğası icabıdır. Ancak Trabzon’un Türk demiryolu ağına bağlanması, arkasında bulunan büyük resmin yani tarihî İpek Yolunun ve onun modern türü olan Bir Kuşak-Bir Yol Projesi kapsamındaki Çin-Avrupa demir yolu ağının ortaya koyduğu stratejik ve jeopolitik bir zorunluluk olarak değerlendirilmelidir” diye konuştu.
“Küresel Güç Konumuna Geçiyoruz”
Türkiye’nin giderek bir bölgesel güç konumundan küresel güç konumuna evrimi, yıllardır izlenilen tek kutuplu uluslararası siyaseti, çok kutuplu uluslararası siyasete dönüştürmesini gerekli kıldığına vurgu yapan Bocutoğlu, “Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolu; Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü perspektifinden bakıldığında hakkıyla anlaşılabilir. Erzincan-Gümüşhane -Trabzon demiryolunun bu bağlamda ele alınması, bölgemizdeki yanlış anlaşılmaları ve yanlış değerlendirmeleri de ortadan kaldıracaktır” dedi.
Comments are closed.
SENDE YORUM YAZ
© 2016 Kelkit Gündem Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.