Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in, Kelkit’e verdiği müjdeyi yerine getirmesi gerektiğini, aksi takdirde, Kelkit halkının önce Gümüşhane Üniversitesi’ne daha sonra Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar gideceğini söyledi.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, Kelkit halkını hep frenlediğini, beklemelerini, durumun iyiye gittiğini söyleyerek engellediğini belirtti.
Kelkit ilçesine Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne bağlı olarak Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu’nun 14 yıl önce kurulduğunu anımsatan Başkan Yılmaz, “Daha sonraki aşamada Erzincan Üniversitesi’ne bağlandı. 2008 yılı itibariyle Türkiye’de ‘her ilde bir üniversite olsun’ diyerek yola çıkan Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Gümüşhane’de de 2008 yılında üniversite kuruldu ve yüksek okulumuz Gümüşhane Üniversitesi bünyesine alındı” dedi.
“Kelkit Fakülte Hak Ediyor”
Gümüşhane Üniversitesi’nin kente çok değer kattığını ifade eden Başkan Yılmaz, şöyle devam etti:”Türkiye’ye verilen sözler yerine geldi, bizim ilimizde de üniversitemiz oldu. Takip eden süreçte hep öğrencimiz olsun, bölümler açılsın, Kelkit’in potansiyeli var, altyapısı hazır, yurdumuz, okulumuz, evlerimiz var. Kelkit’e 3 bin öğrenci de gelse hiçbir altyapı sıkıntısı doğmadan çok rahatlıkla yaşanılabilir bir ilçedir. Bunu her platformda dile getirdik. Yıllarca Kelkit’te sivil toplum örgütleri, partiler, yerel yöneticiler, yerel dinamikler bunu her zaman dillendirdiler. Ben de gerek belediye başkanı seçilmeden önce gerekse belediye başkanı seçildikten sonra da her oturduğumuz mezrada, mevcut milletvekillerimize de, valimize de, rektörümüze de açıkladık, izah ettik. Bu ilçenin öğrenci sayısının az olduğunu söyledik. Artık Kelkit’in gelişen ve büyüyen bir ilçe olarak, bırakın yüksek okulları fakülte hak ettiğini söyledik.”
“Rektör, ‘Müjdeyle Geldim’ Dedi’
Son rektör değişiminden sonra yeni Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e gittiklerini kaydeden Başkan Yılmaz, “Taleplerimizi ilettik. Bizim dışımızda Kelkit’te oluşturulan Fakülte Platformu da rektöre gittiler. Onlar da söylediler, biz de fakülte istediğimizi söyledik. Sağ olsun rektörümüz, bizi kırmadı, senato toplantısının ilkini Kelkit’te yapacağını söyledi. Geldi, senatoyu da burada topladı. Rektör, Kelkit’e ‘müjdeyle geldiğini’ söyledi. Elimize bir dosya tutuşturdu. Gümüşhane’de olan veterinerlik bölümünü öğrencisiyle beraber Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu bünyesine alıyoruz dedi. O gün yüksek okulumuzda 619 öğrencimiz vardı. Bu rakamın ilçemiz için az olduğunu söyledik. Bize, bu yılın başında 500 öğrenci daha ilave edeceğiz dedi. Biz de kendilerine, heyetine, senatosuna teşekkür ettik. Kamuoyunda da gerek yerel medyada, sosyal medyada, oturduğumuz her toplumda, rektörümüze teşekkür ederek, bu 500 öğrencimizin daha geleceğini biz de milletimize deklere ettik. Maalesef, bugün gelmiş olduğumuz durum, çok acı ve üzücü. Bu ilçe fakülteyi hak ederken, fakülte beklerken 619 öğrenci sayımız 100 aşağıya düştü. Rektörün söz verdiği 500’ü bir kenara bıraktık, mevcudumuzu da kaybettik. Midyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan da olduk.” Diye konuştu.
“Bu Durumu Kelkitliye Anlatmamız Mümkün Değil”
Bu durumu Kelkitliye anlatmanın ve kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Bir an evvel somut şekilde Kelkit’in öğrenci potansiyeli nasıl artacak, buraya nasıl bir fakülte açılacak, bunu rektörün izah etmesini bekliyoruz. Şu an Kelkit’in bütün siyasi partileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar patlama noktasına gelmiştir. Durumun bu insanlara açıklanmasını, bu öğrenci sayısının niye düştü, bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceği anlatılıp, bu insanların ikna edilmesi gerekiyor. Bunu rektörümüzden bekliyoruz. En şu andaki durumdan, Kelkit Belediye Başkanı olarak son derece muzdaripim. Ben artık vatandaşıma anlatacak söz bulamıyorum. Son bir haftadır Kelkit’in gündemi de budur. Bu devam edecektir. İnşallah Rektör bu işe bir an önce çözüm bulur. Kelkit’e de gelir bir açıklama yapar, vatandaşları da ikna eder. Durumu ileriki yıllara yaymanın da çözüm olmadığını özellikle belirtmek istiyorum. Bize somut adımlarla bir an evvel netice vermelerini bekliyoruz.”
“Yurtlarımız, Binalarımız Bomboş”
Kelkit’te yurtların ve hazır binaların boş olduğunun altını çizerek, “Gümüşhane, üniversite şehri diyoruz. Her taraf öğrenci kaynıyor ama 52 bin nüfuslu olan bir ilçede maalesef aktif 500 öğrencimiz var. Bunun övünülecek hiçbir tarafı yok. Yeni açılan bir bölüm, yüksek okulda da bu öğrenci sayısı var. Biz 2003 yılında açılmış bir okulu konuşuyoruz. 3 tane üniversite değiştik. Maalesef bugün geldiğimiz durum içler acısıdır. Bunu Kelkit halkı da çok iyi biliyor. Göç veren bir memlekette beklentimiz her ile bir üniversite derken ilçelerin de bundan faydalanmasını düşünüyorduk. Maalesef Kelkit önemsenmiyor” dedi.
“Rektöre Durumu Anlattım”
Yılmaz, geçen hafta Rektör Zeybek’i 6 kişiyle birlikte ziyaret ettiğini de anlatarak, şöyle devam etti: “Kendisine bu endişelerimizi teker teker anlattım. Kelkit’in hak ettiğini söyledi. Hak ediyorum ama hak almıyoruz. Rektörün bize söz verdiği mevcut öğrenci sayısından sonraki 500 öğrenci nerede? Biz 619 öğrencimizi koruyamadığımız gibi almış olduğumuz söz de yerine gelmedi. Kelkit’in esnafı, evi boş olan insanlarımız, çarşıdaki esnaf, öğrencileri bekliyor. Gümüşhane üniversitesine gelen öğrenciden rahatsızlığımız yok. Biz de şeref duyarız, bu il bizim ilimiz. Ama ilçe olarak çok arka planda kalıyoruz. Bunun da vatanda, şu anda cevabını bekliyor. Aksi takdirde hakkımızı arayacağız. Gerekirse bu millet üniversiteye de gitmeyi, başbakanımıza, cumhurbaşkanımıza da çıkıp derdini anlatacak. Böyle bir çalışma içindeler. Biz bugüne kadar insanlarımıza ‘durun iyi olacak, iyiye gidiyoruz, rektör çözüm bulacak’ dedik, ama bu saatten sonra da söyleyecek bir sözümüz kalmadı.”
Comments are closed.
SENDE YORUM YAZ
© 2016 Kelkit Gündem Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.