Gümüşhane Tarihi İçin Taşın Altına Elini Koyan İsimler Aynı Noktada Birleşti
Yazılı bir tarihi olmayan birkaç şehirden biri olan Gümüşhane’de; mevcut tarihi belgelerin arşivlere kazandırılması, bilgi bankası oluşturulması ve koruma altına alınması amacı ile “Gümüşhane Bilgi Bankası” kurulması isteniyor.
Konu ile ilgili olarak Erzurum, Bayburt, Kayseri gibi illerde yapılmış olan “Şehir Arşivi” çalışmasının Gümüşhane’de de yapılması gerektiğine dikkat çeken Araştırmacı Yazar Güngör Üçüncüoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Selahattin Tozlu gibi isimler, yüzyıllardan beri yok olan belgelerden geriye kalanların, hiç olmazsa bugünden itibaren toplanıp geleceğe aktarılması gerektiğinin altını çiziyor.
“Yanlışlarla Dolu Gümüşhane Tarihi Yeniden Yazılabilir”
Gümüşhane tarihi ile ilgili 30’u aşkın eser yayınlayan Araştırmacı Yazar Güngör Üçüncüoğlu, bu anlamda bir bilgi bankası kurulması halinde Gümüşhane ve çevresi ile ilgili tüm kaynakların burada toplanacağını ve hali hazırda bölük pörçük ve birçok yanlışlarla dolu Gümüşhane Tarihinin yeniden yazılabileceğini söyledi.
Bilgi Bankası talebini ilk olarak Gümüşhane eski valilerinden Hasan Basri Güzeloğlu zamanında 2002-2003 yıllarında dile getirdiğini kaydeden Üçüncüoğlu, “ Bir şehir arşivi noktasında söylenecek çok söz var. Bu konu ile ilgili yıllar önce girişimde bulundum. Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu döneminde bir bilgi bankası kurulması için adeta yalvardım. Hatta kendi şahsım olarak meccanen çalışacağımı, herhangi bir ücret talep etmeyeceğimi bildirdim. Ancak maalesef başarıya ulaşamadım. Bayburt geçtiğimiz günlerde kurdu. Kayseri, Erzurum kurdu. Bilgi bankası kurulduğu an kaynağa ulaşma noktasında sorunlar ortadan kalkacak. Çok önemsediğim bir konu. Bu şekilde bir çalışmanın Gümüşhane tarihinin yazılmasında çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
Comments are closed.
SENDE YORUM YAZ
© 2016 Kelkit Gündem Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.